Register

Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

All news about Casiopeia, calculator games, development tools and community news will be posted here.
Member
Posts: 38
Joined: Wed Jul 24, 2013 3:33 am
Calculators: Casio fx-7400GII (SH4), Casio fx-9750 G II (SH4), Casio fx-9860 GII SD, Casio Classpad 330, Casio Classpad fx-cp400, Casio fx-CG 50

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby critor » Fri Apr 14, 2017 10:23 pm

@sentaro21 Here's the initial Ptune2 screen on the Graph 90+E :
Image

I've tested default setups.
F4 is crashing (horizontal lines on the screen + system reboot message box + freeze).

Junior Member
User avatar
Posts: 16
Joined: Mon Oct 27, 2014 1:46 pm
Location: Japan
Calculators: Casio Cfx Series, Casio fx-9860G, Casio fx-9860 GII SD Power Graphic 2, Casio fx-CG 10

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby sentaro21 » Sat Apr 15, 2017 10:55 am

critor wrote:@sentaro21 Here's the initial Ptune2 screen on the Graph 90+E :

I've tested default setups.
F4 is crashing (horizontal lines on the screen + system reboot message box + freeze).



Thanks very much for your valuable information. :thumbup:

I revised Ptune3,
This is beta version for fx-CG50/Graph 90+E
http://pm.matrix.jp/Ptune3_001.zip (update)

I am worried about whether it will be able to work safety. :|
Would you be able to show me this result?

-[VARS]
--[F2] register display DBSC (SDRAM)

-[OPTN]
--[F5] Only SDRAM memory speed Test
--[F6] Auto check for memory speed Test(ROM & SDRAM)
Last edited by sentaro21 on Sat Apr 15, 2017 1:27 pm, edited 1 time in total.

Member
Posts: 38
Joined: Wed Jul 24, 2013 3:33 am
Calculators: Casio fx-7400GII (SH4), Casio fx-9750 G II (SH4), Casio fx-9860 GII SD, Casio Classpad 330, Casio Classpad fx-cp400, Casio fx-CG 50

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby critor » Sat Apr 15, 2017 1:24 pm

sentaro21 wrote:I revised Ptune3,
This is beta version for fx-CG50/Graph 90+E
http://pm.matrix.jp/Ptune3_001.zip

Thanks ! :)

sentaro21 wrote:I am worried about whether it will be able to work safety. :|
Would you be able to show me this result?

Sure.

sentaro21 wrote:-[VARS]
--[F2] register display DBSC (SDRAM)

Not sure I'm getting what you're expecting :
Image

sentaro21 wrote:-[OPTN]
--[F5] Only SDRAM memory speed Test

It increases the frequency and resets it from time to time, maybe after changing other unshown options.
After a moment, I think the 2nd time it jumps over 100MHz, I'm starting getting artefacts on the screen, random horizontal segments.
It goes on looping, and I'm getting more and more artefacts, up to the point where nothing can be read anymore except the refreshed frequency.
Then the frequency starts being refreshed more and more slowly.

I then did reset the calculator.

Do you want me to retry and take a video ?

After seeing this, do you think the ROM test is safe ?
I have no way to reinstall the OS if something gets corrupt in ROM.

Junior Member
User avatar
Posts: 16
Joined: Mon Oct 27, 2014 1:46 pm
Location: Japan
Calculators: Casio Cfx Series, Casio fx-9860G, Casio fx-9860 GII SD Power Graphic 2, Casio fx-CG 10

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby sentaro21 » Sat Apr 15, 2017 1:41 pm

Thanks very much critor. :D
It does not need to try again.
After I got a real calculator, I want to investigate it. ;)

Junior Member
User avatar
Posts: 16
Joined: Mon Oct 27, 2014 1:46 pm
Location: Japan
Calculators: Casio Cfx Series, Casio fx-9860G, Casio fx-9860 GII SD Power Graphic 2, Casio fx-CG 10

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby sentaro21 » Sat Apr 15, 2017 2:14 pm

critor wrote:After seeing this, do you think the ROM test is safe ?
I have no way to reinstall the OS if something gets corrupt in ROM.


If ROM hardware is the same as CG10/20, ROM test is safe.
CG10/20 is 100MHz or more at the ROM wait of 8.
I think that the overclock of CG50 depends on the tolerance of the SDRAM.

Thank you again :D

Member
Posts: 38
Joined: Wed Jul 24, 2013 3:33 am
Calculators: Casio fx-7400GII (SH4), Casio fx-9750 G II (SH4), Casio fx-9860 GII SD, Casio Classpad 330, Casio Classpad fx-cp400, Casio fx-CG 50

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby critor » Sat Apr 15, 2017 3:54 pm

There is something strange with the PLL in Ptune3 on the Graph 90+E.

Unlike Ptune2 on the fx-CG20, it seems I cannot really increase the PLL past x32 anymore.
Setting the PLL to x33 is making the calculator very slow.
The benchmark cpu score is very low, and similar to the one with a PLL x1 setting.

Image Image Image
Last edited by critor on Sun Apr 16, 2017 8:55 am, edited 1 time in total.

Junior Member
User avatar
Posts: 16
Joined: Mon Oct 27, 2014 1:46 pm
Location: Japan
Calculators: Casio Cfx Series, Casio fx-9860G, Casio fx-9860 GII SD Power Graphic 2, Casio fx-CG 10

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby sentaro21 » Sun Apr 16, 2017 3:36 am

critor wrote:There is something strange with the PLL in Pover3 on the Graph 90+E.

Unlike Pover2 on th fx-CG20, it seems I cannot really increase the PLL past x32 anymore.
Setting the PLL to x33 is making the calculator very slow.
The benchmark cpu score is very low, and similar to the one with a PLL x1 setting.


Thanks very much for more valuable information. :thumbup:

PLL seems to be reset over x32. :roll:
However,in conventional SH7305, the case beyond the limit, PLL frequency became half.
It is slightly different from conventional SH7305 and seems to be customized.

SH7305 has the method to raise frequency for in FLL other than PLL,
When put up FLL at x32 PLL, does it become in the same slowly?

-[SHIFT]+[UP] select FLL multiplication

Member
Posts: 38
Joined: Wed Jul 24, 2013 3:33 am
Calculators: Casio fx-7400GII (SH4), Casio fx-9750 G II (SH4), Casio fx-9860 GII SD, Casio Classpad 330, Casio Classpad fx-cp400, Casio fx-CG 50

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby critor » Sun Apr 16, 2017 4:05 pm

At PLL x32, I can still increase the FLL (starting at x900) without the calculator getting slower.
Image

Since it's a hidden option, are there drawbacks to using it ?

Thanks and regards.

Junior Member
User avatar
Posts: 16
Joined: Mon Oct 27, 2014 1:46 pm
Location: Japan
Calculators: Casio Cfx Series, Casio fx-9860G, Casio fx-9860 GII SD Power Graphic 2, Casio fx-CG 10

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby sentaro21 » Mon Apr 17, 2017 4:37 am

critor wrote:At PLL x32, I can still increase the FLL (starting at x900) without the calculator getting slower.

Since it's a hidden option, are there drawbacks to using it ?

Thanks and regards.

Thanks very much!! :thumbup:
I am very happy that unknown information is found one after another. :D

Because CG10/20 works to x2047 of the setting limit,
I think that there does not have any problem.
If the upper limit such as over x32 PLL is existed,
it will be safer.

The reason FLL become a hidden option,
I think this option should rarely be needed in CG10/20.
However,
It will be necessary for over 236MHz in CG50/GRAPH 90+E.


BTW,
When the register of the SDRAM confirmed Simon's document, it seemed to be different.
It was SH7730 not SH7724.
It is necessary for Ptune3 to revise it.

I always feel grateful for Simon's document. :D

Member
Posts: 38
Joined: Wed Jul 24, 2013 3:33 am
Calculators: Casio fx-7400GII (SH4), Casio fx-9750 G II (SH4), Casio fx-9860 GII SD, Casio Classpad 330, Casio Classpad fx-cp400, Casio fx-CG 50

Re: Prizm fx-CG50 announced for spring 2017

Postby critor » Mon Apr 17, 2017 1:28 pm

Here are the values shown by Ptune3 0.02 after a reset :
Image
Image
Image

PreviousNext

Return to News & Announcements

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests